Meny Stäng

Barn och sport

Alla människor mår enormt bra av fysisk aktivitet och undersökning på undersökning visar en myriad av fördelar med att träna. Man får bättre styrka och energi, sover lugnare och kan koncentrera sig mer, sänker riskerna för olika sjukdomar avsevärt och blir en allmänt gladare och mer kreativ person. Att man dessutom blir slankare och smidigare boostar självförtroendet och det är något som alla kan behöva!

Som förälder är det viktigt att se till att barnen blir aktiva tidigt i livet och ett utmärkt sätt för det är att få dem att bli intresserade av sport. Förutom den rent fysiska aspekten av att röra på sig mycket, hjälper det dessutom barnet att få kompisar och att lära sig om laganda och fair play. Efter en kul bollmatch i parken eller en skidtur i skogen brukar barnen förvisso vara trötta men samtidigt fulla av entusiasm och de kan prata med kompisarna i timmar om vad de sett och gjort. När barnet sedan fyller år kan man hålla en kul fest där alla är inbjudna, och med hjälp av roliga ballonger, tårtor, serverings set och leksaker från Barnkalaset.se är lyckan gjord!

Hitta balansen

Barn har massor med energi men samtidigt växer de och har känsliga kroppar, så man bör inte köra för hårt med dem. Man får alltid se till att de äter nyttig och näringsrik mat och får vila ordentligt. En annan sak man bör vara lyhörd med är barnets bristande tålamod och en så enkel sak som att inte lyckas göra mål under en fotbollsmatch kan leda till både skrik och tårar. Samtidigt är det bra för barn att lära sig bita ihop och kämpa på och sport är en perfekt metod för detta.

Som förälder gäller det alltså att hitta en bra balans mellan sport och lek så att barnets träningslust inte förvinner. Enligt Stockholms Idrottsförbund så upplever vart femte barn för hård press från föräldrarna och det är inte ovanligt att 11-åringar helt enkelt lägger av då de mår dåligt av idrotten. I de flesta fall handlar det inte om att mammorna och papporna på något sätt menar illa, men de är alldeles för ambitiösa och vill lite för mycket. Nej, barnet måste få uppleva sporten som ett roligt och frivilligt sätt att röra på sig.

För riktigt unga barn finns det runtom i landet olika knattesportföreningar där idrott och gymnastik görs till en lek, och det är ett bra sätt att börja på. När barnen blir lite äldre kan man också ta dem till olika provlektioner i till exempel tennis, badminton, fotboll eller dans för att de själva skall få testa och känna efter om det kan vara något för dem. Det händer ofta att barnen tröttnar efter ett tag och det är inte hela världen; man kan sadla om och göra något annat i stället. Sporten skall ju vara kul men det är viktigt att den alltid finns där.

customify