Meny Stäng

Olika typer av supportrar

Det finns få saker i världen som diskuteras lika mycket som sport och idrott. I synnerhet i anslutning till stora evenemang eller finaler kan man se hur tidningar, tv-program och framför allt sociala medier i stort sett badar i artiklar och reportage inför det som komma skall. Det är å andra sidan inte så konstigt då sport och supporterskap är ett ämne som berör många.

Om Sverige spelar fotbolls-VM eller tagit sig till semifinal eller final i hockey-VM så ser man ett enat svenskt folk som samlas i små eller större grupper för att tillsammans heja fram landslaget till en vinst. Delad glädje är ju som man säger dubbel glädje. Samtidigt är det även skönt att vara samlade om resultatet inte blir som man önskar.

Supporterskap på olika nivåer

Supporterskap är väldigt förenande och man hjälps åt i med- och motgång. Man kan vara supporter på många olika sätt. Exempelvis kan man vara:

  • Aktiv supporter. En aktiv supporter är medlem i en supporterklubb, samt ofta i klubben man stöttar. Man går även på de flesta matcher, i synnerhet hemmamatcher. Men även bortamatcher i den mån man kan. En aktiv supporter är ofta besatt av sin klubb och följer alla nyheter slaviskt samtidigt som man under åren köpt på sig mängder med supporterprylar. Det kan handla om matchtröjor, halsdukar, glas, klistermärken eller snygga paraplyer med tryck så man kan visa vilket lag man hejar på även när regnet öser ner.
  • Passiv supporter. En passiv supporter kan vara en lika stor supporter som en aktiv supporter. Skillnaden kan dock vara att man kanske inte har möjlighet att åka på matcher på grund av att man bor långt bort eller arbetar de tider matcherna spelas. Man kanske istället ser matcherna på tv och tittar på matcher när favoritlaget spelar i närheten av där man bor.
  • Låtsas- eller plastsupportrar. Detta är en supporter som man inte riktigt kan ta på allvar då en sådan supporter kan byta favoritlag från säsong till säsong beroende hur det går för de olika lagen. Jag tror att vi alla har en låtsassupporter i vår närhet och alla får givetvis göra som de vill, men en riktig supporter byter aldrig favoritlag oavsett hur det går.
  • Huliganer. Egentligen skulle den här kategorin inte gå in under supporterskap över huvud taget. En huligan kan absolut ha ett intresse för laget, men stjälper mer än hen hjälper. En huligan tycker om att slåss med andra supportrar, bränna bengaler och kasta bangers som i slutändan gör stor skada på klubben man säger sig älska. Sådana gärningar orsakar stora böter för klubbarna och det kan även skrämma yngre supportrar och barnfamiljer från att gå på framtida matcher.

Nu har du fått lite information om olika supporterskap och kanske vet du redan vilken typ du tillhör. Skulle du tillhöra den sistnämnda, ja då är det dags att tänka om och börja ta ansvar.

customify