Meny Stäng

Löpning – sport för både elit och motionärer

Löparsporten har under de senaste decennierna gått från att vara en sport för elitidrottare och enstaka hurtbullar till att bli en bred sport för allmänheten. Idag ger sig såväl unga som äldre ut i joggingspåret och ställer upp i tävlingslopp.

Om du funderar på att börja springa men har ont i muskler eller leder och kanske till och med har besvär med artros i ditt knä bör du göra ett besök hos en fysioterapeut innan du börjar springa. Hos Joint Academy får du personlig hjälp och ett unikt behandlingsprogram via din mobil.

Vad är löpning?

Löpning skulle förenklat kunna sägas vara en sport där utövaren tar sig fram genom att springa, men eftersom olika löpgrenar skiljer sig åt är det befogat att gå igenom löpning i större detalj än så. Inom löparsporten finns en mängd olika tävlingar på sträckor mellan 60 meter upp till flera hundra mil.

Löpning på distanser mellan 60 meter till 400 meter kallas för kortdistanslöpning eller sprintlöpning och det som skiljer denna typ av löpning från andra distanser är att deltagarna startar med startblock och sedan springer så fort de kan på en friidrottsbana. Distanser längre än 400 meter och upp till en engelsk mil hör till medeldistanslöpning och kräver också snabbhet av utövarna, men även mycket mer uthållighet. För det mesta springer även medeldistanslöparna tävlingarna på en friidrottsbana, men det finns lopp där deltagarna till exempel springer en engelsk mil i stadsmiljö.

Nästa nivå inom löpgrenarna är långdistanslöpningen dit sträckorna 2000 meter upp till ett maraton hör. Ett maraton är 42 195 meter och om sträckan blir längre än så kallas distansen för ultralöpning. Ultralöpning har länge ansetts vara en extremsport men de senaste åren har intresset för att springa ultra ökat ordentligt även bland motionärer. Det anordnas många ultralopp både i Sverige och runtom i Europa. Några kända svenska lopp är Lidingöloppet Ultra, TEC och Kullamannen Ultra. Ultralopp brukar ofta springas på varvbanor, både inomhus och utomhus, bland annat eftersom det underlättar för deltagarna när de behöver äta och vila under loppet som ofta tar minst en hel dag.

Löpträning för motionär och elit

Inom alla sporter krävs det specifik träning för att bli bra, d.v.s. en fotbollspelare måste träna fotbollsteknik och en skidåkare måste träna skidåkning. För att bli en bra löpare gäller det med andra ord att springa mycket och att öva på löpteknik. Träningen skiljer sig dock åt beroende på om du är elitlöpare eller motionär. Om du tränar för att ställa upp i ett motionslopp eller för att må bra behöver du inte springa lika mycket som elitidrottaren. Alltför mycket löpning leder ofta till överbelastningsskador och därför är det många motionslöpare som blir bättre löpare av att variera löpningen med annan konditionsträning och även styrketräning. En elitlöpare däremot måste träna många löppass varje vecka för att ha en chans att nå toppresultat.

customify