Meny Stäng

E-sporten

E-sporten är en förkortning av elektronisk sport. Det är ett samlingsbegrepp för alla sporter som utövas på datorer och är alltså ett slags datorspel där folk spelar och tävlar mot varandra. Dessa kan vara mycket bra att ha till hands om man vill öva inför en verklig tävling och testa sina kunskaper utan att råka ut för skador etc.

Tävlingar

Då e-sporten har fått en sådan stor framgång så anordnas det enorma tävlingar runt om i världen. De kan bl.a spelas på internet eller på LAN-partyn där en stor mängd människor träffas för att umgås och spela turneringar. E-sporten började sakta men säkert i Sydkorea på 90-talet och spred sig snabbt som en löpeld över planeten. Det var även i Sydkorea som det första e-sportförbundet bildades. Starcraft anses vara det första e-sportspelet. Kända tävlingar i världen är:

  • Quake-turneringen
  • Dreamhack
  • League of Legends

Sverige är ett land som gärna anordnar LAN-partyn och andra datapartyn och Dreamhack som nämndes ovan är ett av dem. Det hålls på Elmia i Jönköping. I Sverige finns nu även Svenska E-Sportföreningen som förespråkar allt vad e-sport är. Om du är intresserad av vissa tävlingar som håller till långt hemifrån, kan du vinna virtuella biljetter för att delta och se det på plats, i datorn. Tack vare tekniken krymper världen alltmer och det som inte kan upplevas fysiskt kan upplevas virtuellt.

Den nya marknaden – e-sport

Nya datorspel uppkommer ständigt, också tack vare innovationsgymnasium och spelälskare som sitter och uppfinner nya spel hela tiden. Speciellt ungdomar älskar att spela e-sport men även vuxna i alla åldrar och kön, uppskattar e-sportens fördelar. Dock har man försökt få in mer tjejer i e-sportens centrum för att göra det hela mer jämlikt och intressant och det verkar fungerar ganska bra.

customify