Meny Stäng

Hästsporterna trav och galopp

Att spela på hästar är inget nytt under solen och dessutom en av svenskarnas favoritsysselsättningar. I Sverige är det ATG som är den aktör som ansvarar för spelandet och alla pengar som omsätts går till hästsporten. Det finns trav och galopp som de främsta sporterna men även vanlig ridsport i form av olika moment och grenar kan ses.

Travsport


När man utövar travsport, kör kusken med en sulky bakom hästen som springer ett antal varv på en bana. Loppen och distanserna varierar men trav körs dock varje dag i Sverige, i form av något lopp som exempelvis V75, V65 eller V86. En annan variant av trav är monté där kusken blir en ryttare istället och sitter på hästryggen. Det är viktigt att hästens gångart enbart är trav, även om det i vissa länder är tillåtet med några galoppsteg. Gångarten varierar också. I USA är det passgång som är vanligast, medans det i Sverige är vanlig trav som gäller. I Sverige är det Solvalla-banan som är den mest kända banan, och loppet som anses vara ett av världens mest prestigefyllda heter Elitloppet med endast inbjudna hästar.

Galopp

Galopp är när hästen galopperar och som du säkert förstår går det betydligt snabbare än trav. Ryttarna på hästryggen kallas för jockeys och det finns regler för hur tunga de får vara. Galopp är inte lika utbrett som trav men är ändå relativt populärt. Ett skojigt lopp är nationaldagsgaloppen som går av stapeln varje år sedan ett antal år tillbaka. Det sker på Gärdet i Stockholm och har blivit en rejäl folkfest. Med andra ord är galopp en ren kapplöpningssport på hästryggen och först i mål vinner tävlingen. Hästarna är främst engelska-eller arabiska fullblod.

customify