Meny Stäng

Extremsporter – den nya trenden

En ny het trend som visserligen har följt med en längre tid men inte riktigt lyckas ta den plats den förtjänar, är extremsporten. Folk har under lång tid älskat äventyr som paragliding, fallskärmshoppning och bungy-jumping, men nu har det även blivit populärt med andra extremsporter – gärna i kombination med varandra så att kroppen får maximalt med träning och adrenalinkickar.

Vad är extremsporter?

Extremsport är egentligen ett samlingsbegrepp på alla de sporter som är rena äventyrslekarna. Den gemensamma nämnaren är att de är riskfyllda, fartfyllda och innebär ett äventyr från början till slut. Tjusningen med det hela är oftast att utövaren får rejäla adrenalinkickar som nästan kan mäta sig med lyckorus som känns när man tar droger. Vissa undrar över hur människor kan utsätta sig för dessa galenskaper medans de som faktiskt är inne i äventyret tycker att detta är det bästa som finns.

”Don’t try this at home, kids”

Extremsporter är allt annat än en barnlek, så lär dina barn redan från det stadie de sitter i en bilbarnstol, att man respekterar livet och bara ger sig ut på farliga äventyr om man är riktigt tränad.

Exempel på extremsporter

Isklättring, forsränning, bergsklättring i svåra bergsmassiv, fallskärmshoppning, flygturer med wingsuit…

Ja, extremsporter finns det gott om och varje år brukar det komma fram en ny. Både i Sverige och utomlands anordnas dessutom svåra tävlingar där två eller flera extremsporter ingår, och som man ska utföra under t.ex en dag eller två. Dessa kallas också multisporter.

Vill du känna dig fri som en fågel och har du alltid undrat över hur det känns att flyga? Inte i ett flygplan eller med en fallskärm, utan helt på egen hand? Då kan du prova på wingsuit-flygning som innebär att personen tar på sig en dräkt med vingar och en typ av simhud (flyghud i detta fallet) mellan benen. Ärligt talat ser man ut som en flygande fladdermus i neonrosa, grönt eller vilken färg det nu är på dräkten.

Det hela går ut på att man ställer sig högt upp på en klippavsats, ett berg eller hoppar ut från ett flygplan. Detta kan man även göra inomhus i ett rum som blåser extremt stark vind nedifrån eller i en s.k vindtunnel. Detta är en extremt farlig sport och flera personer har förolyckats.

En radikal sport av rang är base jumping som är en blandning mellan bungy jumping och fallskärmshoppning. Skillnaden är att man ofta hoppar i städerna eller i bebyggelse från högra broar och liknande, men ibland är det även höga berg som är utgångspunkter. Det kan också röra sig om byggnader som skyskrapor. Den som hoppar har en fallskärm på ryggen och vacklar ut den relativt snabbt. Det har dock redan hänt att folk som velat utmana ödet på det här sättet har omkommit. En gång hoppade en norrman med fallskärm från Eiffeltornet och dog, vilket har lett till att man infört mer stängsel och dylikt på offentliga, höga platser.

customify