Meny Stäng

Motorsport i Sverige

Tyvärr har den svenska motorsporten hamnat lite i skymundan sedan ett antal decennier nu. Förr var vi fenomenala på bl.a rally men det var längesedan. Även i Formel 1 har vi lyst ganska stort med vår frånvaro sedan Ronnie Peterson bidrog till succén. Dock har vi på senare tid kunnat visa upp namn som Johnnie Lindberg eller Tina Thörner som bidragit med storvinster i rally och dragracing, men för övrigt är Sverige inget motorsportland längre. Detta kan ha många orsaker, men en är att vi har starka regler för hur motorsport får bedrivas samt att SAAB inte längre producerar bilar till motorsportsevenemang längre, då deras bilavdelning har lagt ned.

Där svenskarna dock kan stoltsera en aning, är i motorcykelsporter som speedway eller enduro. I speedway kör ett lag ett antal heat utmed en oval grus-och lerbana, för att kvalificera sig till nästa heat. Det är en tuff och rolig sport som går hem i länder som Sverige, Polen och England.

Även motocross ligger svenskarna varmt om hjärtat och näst efter Belgien är vi faktiskt det främsta landet att bidra med talanger. Förhoppningsvis kommer motorsporten att även innefatta bilar i framtidens Sverige, men tills dess är det annan motorsport som gäller. Dock kan vi fortfarande vara stolta över vårt Sweden Rally-lopp varje år.

customify