Meny Stäng

Fotboll

Fotbollen är verkligen både en älskad sport eller en hatad sådan. Den kan vara livsavgörande för fansen och även ge upphov till enorma konflikter, på grund av korruption eller delade meningar om vilket lag som är bäst. Det ligger en enorm summa pangar i fotbollen och sporten kostar miljardbelopp för att organisera mästerskap och turneringar. Dock får man in pengarna direkt tack vare det stora pådraget och de hängivna fansen.

Detta är fotboll

De flesta känner förmodligen till reglerna i fotboll men för den ovetandes så ska vi ändå dra dem kortfattat än en gång. Planen består av en stor gräsmatta som är uppdelad i två halvor, varav vardera halvan är det egna lagets och den andra är motståndarens planhalva. Det är där motståndarmålet befinner sig och det är där som bollen ska prickas in. Det är alltid 11 man på plan förutom om en eller flera spelare har utvisats, vilket sker ibland. Det finns även en matchdomare och två linjedomare men i vissa matcher kör man med ett endomarsystem. Man får göra tre byten under en match som vanligtvis pågår i 90 minuter med två 45-minutersperioder och en kvarts vila emellan. Om en match måste avgöras så blir det förlängning.

Sker det ett fel inom straffområdet, blir det straff, vilket oftast leder till direkt mål.

Supporters

Inom fotboll finns det många fans som älskar sina lag. Ibland så till den milda grad att de vägrar acceptera ett nederlag och lever för att ställa till bråk. En fotbollssupporter i England sade en gång att hans fotbollslag kom först i livet, sedan frun och sist hunden på tredjeplats. (Det var ju i alla fal snällt att frugan kom före hunden…)

Detta kan förklara hur viktig sporten är för vissa.

FIFA

Den internationella organisation som står för fotbollen och som arrangerar alla mästerskap, heter FIFA. Denna organisation har varit i blåsväder mer än en gång då presidenterna och ordförandena påkommits med korruption och penningtvätt.

Uppkomst

Fotbollen är en mycket gammal sport som man tror härstammar från Kina i mycket enkel form. Dock var det i England som den moderna fotbollen skapades och fortfarande hör landet till en av världens största fotbollsnationer med Premier League i spetsen. Fotbollen spred sig snabbt och bildade FIFA lite senare och på den vägen är det alltså…

customify