Meny Stäng

Sportens utveckling i samhället

Att människan har rört på sig i alla tider är det ingen som kan dividera om. Men att anordna rörlighetsmoment i tävlingsform är inte lika gammal som mänskligheten själv, även om även detta har några år på nacken. De allra första sporttävlingarna som verkligen möttes av jubel var under antikens Grekland som började med de Olympiska Spelen som firades i gudarnas ära. Egentligen var det fyra deltävlingar som med ett gemensamt namn kom att kallas de Panhellenska Spelen. I de tävlingarna ingick:

  • De olympiska spelen
  • De pythiska spelen
  • Nemeiska spelen
  • Isthmiska spelen

Sporterna som ingick var boxning, brottning, stadionlopp, femkamp, löpgrenar av olika slag m.fl. Sport har dock kunnat konstaterats under tidiga civilisationer, speciellt i Kina ca 2000 f.Kr. Dock började den riktiga sporten inte ta fart på allvar i världen förrän på 1800-talet då man började utöva idrott för att även få bättre hälsa.

Män och kvinnor

Från början var sport främst till för männen även om det hade gjorts flera försök att få in damerna i tävlingarna också. Det fanns dock kvinnliga versioner av de olympiska spelen, de s.k. Heraiaspelen.

Först på 1900-talet blev sport något som både män och kvinnor tävlade i men det var fortfarande en mycket liten del om man jämför med dagens läge. Damidrott har varit en vidareutveckling från herridrotten och det har varit många tvister huruvida kvinnor bör få tävla i vissa sporter eller inte. I Sverige blev det faktiskt inte tillåtet för damer att köra Vasaloppet förrän 1981. Man trodde nämligen det var för hårt för kvinnor att klara av, samt att man trodde att kvinnors medverkan skulle innebära sanitära problem. Idag är damidrotten betydligt större även om kvinnliga atleter är sämre betalda men det går i alla fall åt rätt håll.

<2>Sport – en del av vardagen

Olika sporter är olika utbredda i världen och i vissa länder är vissa grenar till och med bannlysta. Men ett är då säkert – att sporten är alla samhällsklassers avkoppling, vare sig det gäller att utöva den själv eller att betrakta den som åskådare. Idag är fotbollen den sport som utövas i stort sett alla världens länder och mästerskap sker på alla kontinenter. Dock är den som störst i Europa och Sydamerika.

När så tekniken även går framåt så utvecklas ständigt nya sporter och äldre sporter som varit utdöda en tid klättrar upp till ytan för att bli en del av samhället igen. Trender kommer och går även inom sportens rike och nya varianter tillkommer med jämna mellanrum.

I sporten finner människan en gemenskap, en tillhörighet och en avkoppling som ibland kan vara svår att hitta på andra ställen. Inte sällan blir sporten en andra familjemedlem som man vänder sig till när vardagen kryper för nära inpå en.

customify