Meny Stäng

Fotbollens enorma betydelse

Att det är viktigt med fotboll

tror jag nästan alla besökare till den här sajten kan hålla med om. Det är så klart viktigt med vilken idrott som helst ur ett folkhälsoperspektiv. Men när det kommer till fotboll måste man ändå säga att ingen annan idrott engagerar och berör så mycket som den.

Denna sommar har det återigen varit fotbolls-VM och man kunde se ett intresse i Sverige som väl bara motsvarades av VM 1994 i USA, då vi grävde guld men fick brons. Att frostiga nordbor tinar upp lite i kanterna av fotbollen säger ändå en hel del om dess betydelse. Man behöver dock inte röra sig långt utanför Sverige för att finna ren passion för fotbollen. Jag talar om länder där man föds in som supporter, följer sin klubbs matcher varje vecka, och sörjer med lagets motgångar. Där är fotbollen en del av livet – eller själva livet. I England är fotbollspassionen stor liksom i samtliga latinska länder. I dessa länder kan man nästan börja tala om fotbollen som en religion.

Under sommarens fotbolls-VM som spelades i Ryssland sändes matcherna på TV mitt på dagen i Latinamerika. Under gruppspelet var det matcher från frukost till kvällsmat på TV. Ingen arbetsgivare kan opponera mot att de anställda följer matcherna på arbetstid. Vill denne att de anställda kommer till jobbet under fotbolls-VM ser man till att de har tillgång till matcherna på jobbet. I många klassrum i Latinamerika satte lärarna på matcherna under lektionstid, särskilt då lagen från regionen spelade sina matcher. Det var ju som vanligt en hel del lag från Latinamerika med i detta VM. Kommer ni ihåg hur det kunde vara när Stenmark tävlade? Då var det slalompassion i Sverige och många lektioner avbröts för att följa hans åk på teven.  På många arbetsplatser låg verksamheten nere under det avgörande andraåket för Stenis. Sådan är passionen för fotbollen i de latinska länderna. Det är nästan fyra år till nästa fotbolls-VM så om du vill åka dit kan du börja spara pengar nu. Ett annat sätt är ju att låna pengar Lånefynd.se, men se till att du inte lånar i onödan.

Passionen för fotbollen i de latinska samhällena illustreras av det så kallade ”Fotbollskriget”. Kriget kallas även för 100-timmarskriget eftersom stridigheterna pågick i 100 timmar. Det utbröt 14 juli 1969 då El Salvador attackerade Honduras. Det hade redan varit spänt mellan de två staterna i Centralamerika en tid på grund av ekonomin. Sommaren 1969 skulle de samtidigt mötas på fotbollsplanen för att kvala in till fotbolls-VM i Mexiko 1970. Den första matchen spelades i Honduras den 8:e juni och slutade 1-0 till Honduras. I returmötet den 15:e juni hämnades de salvadorianska supportrarna och matchen slutade 3-0 till El Salvador. Under båda mötena hade stämningen varit orolig med många misshandelsfall, även några dödsfall rapporterades. En avgörande match fick spelas i Mexiko 26 juni. Den slutade 3-2 till El Salvador efter förlängning. Honduras kastade ut salvadorianer från landet, och flera fall av dödsmisshandel rapporterades. El Salvador gick vidare till VM.

customify