Meny Stäng

Hundsporten agility

Hängivna hundmänniskor anses ofta vara lite galna. De allra flesta behandlar sina hundar som familjemedlemmar och de pratar kanske till och med mer om sina hundar än om den egna familjen. Det finns dock en grupp hundägare som lätt ses som än mer tokiga och det är de som sysslar med någon typ av hundsport.

Inom kategorin hundsport finns det en sport för varje personlighet. Vad sägs till exempel om hundkapplöpning, drag, hundfrisbee, dans med hund (så kallad freestyle), hundutställning eller traditionell jakt? Listan kan göras betydligt längre, där en del sporter är mycket publikvänliga medan andra företas långt bort från tjo och tjim.

Hinderbana för hundar

En av de mer fartfyllda hundsporterna är agility och den brukar vara mycket populär bland åskådare. I agility ska hunden ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid. Det innefattar att hunden hoppar över hinder eller igenom ringar, springer slalom mellan pinnar, tar sig över vippbrädor, rusar igenom tunnlar och utsätts för andra utmanande hinder. Det hela kan sägas likna hästhoppning men hundsportens version alltså har en större variation av hinder.

I likhet med hästhoppning gäller det att klara av agilitybanan på kortast tid och med minst antal fel efter rivningar, fel vägval och liknande. Sporten är mycket krävande på mer än ett plan. Dels är det fysiskt utmanande för hundarna att springa, hoppa och klättra på det vis som agilityhundarna gör, vilket har fått till följd att allt för unga hundar inte får starta. Gränsen går vid 18 månader. Sedan krävs det naturligtvis mycket lydnadsträning för att hund och förare ska kunna samarbeta så pass bra att hunden faktiskt lyckas ta sig igenom banan. Det är alltså många timmar som måste spenderas med både fysträning och följsamhetsträning men samtidigt är det en hundsport som många hundar fullkomligt älskar.

Ekonomiskt sett är agility dock inte den billigaste hundsporten eftersom den kräver tillgång till hinder. De är vanligen inte särskilt dyra men om du behöver lite ekonomisk hjälp kan du exempelvis besöka enklare.se för att jämföra olika lån.

Agilityns historia

Agility är ingen ny sport då den har funnits sedan 1977 och då den för första gången nådde officiell status år 1979. Det var i Storbritannien detta skedde efter det att hundtränaren Peter Meanwell ombads skapa en hinderbana för hundar som underhållning i pausen på hundutställningen Crufts (som för övrigt är världens äldsta, största och mest prestigefyllda hundutställning). Denna underhållning blev så pass populär att den inom bara ett par år utvecklades till en egen sport.

Till Sverige kom agilityn år 1985 då hundpsykologen Marie Hansson Mårtensson såg till att den introducerades här. Intresset var stort och redan år 1987 hade sporten lyckats bli officiell. Idag är det en av de mest populära hundsporterna sett till antalet deltagande hundar och enligt Svenska Kennelklubben sker över 100.000 starter i agilitytävlingar varje år.

customify