Meny Stäng

Sportsändningar under 1900-talet

När du tittar igenom sportsdelen i Aftonbladet eller tittar på olika sportevenemang på TV, så tar du det antagligen för givet- precis som de allra flesta runt om i världen. Diskussioner kring olika sporter, journalistiken, spänningen och analyserna är en del av dagens sportsändningar. Idag kan du exempelvis sitta i din tjänstebil stressfritt samtidigt som du lyssnar på en sport-podcast och lyssnar på de allra senaste sportnyheterna. Men det har inte alltid varit så. Går man tillbaka i historien märks det snabbt att tiderna har förändrats.

Radio

Det finns många debatter kring den allra första sändningen av ett sportevenemang, men man kan nog säga att den allra första radiosändningen handlade om en amerikansk fotbollsmatch mellan Texas A & M och University of Texas en novemberdag år 1920. Visserligen hade en professor vid namn F.W Springer vid University of Minnesota gjort en mindre amatörinspelning av en match redan 1912, men det var på 1920-talet som idrottssändningarna blev professionella. Radio-stationen KDKA i Pittsburgh, USA:s första vinstdrivande radiostation, var en tidig pionjär och gjorde den första live sändningen någonsin. Man rapporterade då om tennismatcher, baseboll och boxning. På så vis började sporten komma in i folks hem, och spred sig sedan runt hela världen. De tekniska innovationerna skapade i början oro bland många ägare inom de olika sporterna, då man trodde att biljettförsäljningen skulle gå ned.

Första sportevenemanget på TV

Idag är det nog ganska svårt att föreställa sig en värld utan tv-sport, men det var ungefär 80 år sedan den första tv-sändningen sändes live på TV i USA. Det var en basebollmatch mellan Princeton och Columbia University som sändes i New York-området. Publiken samlades vid TV-anläggningen i Rockefeller Center för att följa den spännande live-matchen – där fokusen främst var på att följa bollen och inte spelarna. Redan 1936 hade Tyskland TV-sänt de Olympiska spelen, men på den tiden var tekniken fortfarande i en utvecklingsfas, vilket gjorde att få personer såg spelen. Men med kommersialiseringen av TV-produkter ökade intresset, och folk började köpa den nya tekniken, som gjorde det möjligt att se sporten istället för att läsa om den i tidningarna eller höra den på radion. Det skulle dock dröja ett ganska långt tag innan den första TV-sändningen skulle visas i Sverige, då den officiella starten började 1956 i landet. Runt samma tid började man i USA visa sportsändningar i färg för första gången i historien. TV:ns utveckling var det allra största genombrottet för live-sändningarna av olika sportevenemang. I Sverige var det Fotbolls-VM 1958 som skakade om hela landet med frenesi, när tusentals svenskar började köpa TV-apparater. Generationen efter andra världskriget behövde nya medier, och många svenskar började unna sig en egen TV i hemmet, vilket skapade en drastisk utveckling i mediet. Vill man läsa mer om just svensk historia finns det mer information på länktest Idag är TV-sändningar en viktig del av sportindustrin, och de fortsätter hela tiden att utvecklas med olika funktioner, där sociala medier nu också blivit en viktig del av sändningarna.

customify